Верховний суд відмовився розглядати призначення Богдана головою АП

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Верховний суд відмовився розглядати призначення Богдана головою АП

Гонтар Володимир / УНІАН

Верховний суд відмовився почати провадження за позовом громадської організації «Громадський люстраційний комітет», яка оскаржувала призначення Андрія Богдана главою Адміністрації президента. Про це повідомляє прес-служба Верховного суду.

«Верховний Суд відмовив позивачу, мотивуючи тим, що право на оскарження індивідуального акта субʼєкта владних повноважень надано особі, щодо якої цей акт прийнятий, або прав, свобод та інтересів якої він безпосередньо стосується.

Оскільки позивач не є учасником (субʼєктом) правовідносин з призначення А. Богдана Главою Адміністрації Президента України, то такий Указ не породжує для позивача права на захист, тобто права на звернення із цим адміністративним позовом», — йдеться у рішенні.

Автори позову наполягали, що перед призначенням Богдана на цю посаду він повинен був пройти люстраційну перевірку. «Президенту Володимиру Зеленському повинні були офіційно повідомити про те, що Богдан не може обіймати цю посаду, оскільки підпадає під дію закону про люстрацію», — заявила позивачка та співавторка закону про люстрацію Тетяна Козаченко.

  • 21 травня президент Володимир Зеленський призначив головою своєї Адміністрації Андрія Богдана.
  • Богдан з березня 2010 року займав посаду заступника міністра Кабінету міністрів — урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики. Після скасування посади в 2013-му тодішній премʼєр-міністр Микола Азаров повторно призначив Богдана уповноваженим Кабміну у сфері боротьби з корупцією.
  • Після Євромайдану Богдана з Кабміну звільнили, а у вересні 2014 його посада потрапила в список тих, що підлягають люстрації. За словами Богдана, його до цього списку вніс співавтор закону про люстрацію нардеп Юрій Деревʼянко, тому він не має права займати держпосади протягом 10 років.