Апаратура орендована. У Порошенка заявили, що на серверах ситуаційної кімнати АП не зберігалася секретна інформація

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній прес-секретар Петра Порошенка Святослав Цеголко відповів на запитання секретаря Ради національної безпеки та оборони Олександра Данилюка про зникнення апаратури з ситуаційної кімнати Адміністрації президента і заявив, що вся техніка була орендована за рахунок колишнього президента, а тому її повернули власнику.

«Вся техніка для ситуаційної кімнати президента була орендована на гроші Петра Порошенка і відповідно повернута орендодавцю. Ніякої конфіденційної інформації на сервері не зберігалося, доступ до неї забезпечувався тільки online. Кімната працювала як відображення різних джерел інформації, але ці джерела залишалися на своїх місцях у Прикордонній службі, СБУ чи податковій», — написав він у Facebook.

Також Цеголко зазначив, що в РНБО, де тепер працює Данилюк, є ситуаційний центр з усіма серверами з доступом до секретної інформації.

У той же час, уже колишній секретар РНБО Олександр Турчинов у своєму Facebook написав, що головний ситуаційний центр відомства перебуває під охороною і працює в штатному режимі.

«Олександр Данилюк на своїй сторінці у Фейсбуці показав відсутність компʼютерної техніки в приміщеннях, докладно пояснивши глядачам, де відбувається ця зйомка. А в звʼязку з його призначенням секретарем РНБО України у наших громадян може виникнути підозра, що ці проблеми стосуються апарату РНБО. Хочу підкреслити, що наведений Данилюком відеоматеріал жодним чином не стосується РНБО. Він був знятий в окремих приміщеннях Адміністрації президента України (вулиця Банкова). Головний ситуаційний центр РНБО на вулиці Болбочана та обладнання приміщень працівників РНБО перебувають під надійною охороною і працюють у штатному режимі», — пояснив Турчинов.

  • Раніше Олександр Данилюк записав відеозвернення з будівлі Адміністрації президента з питанням, куди зникли монітори та сервери з секретною інформацією із ситуаційної кімнати АП. «Усе було знято під час зміни влади, така ось вийшла цивілізована передача влади. Залишилися лише прапори, під якими приймалися рішення під час нарад [...]. Що сталося з серверами, на яких зберігалася секретна інформація?» — запитав Данилюк, показавши перед цим порожню серверну шафу.