Українські політвʼязні Ваітов і Клих написали листи з російських в’язниць

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Віце-спікер Верховної Ради отримала листи з Росії від політвʼязнів Станіслава Клиха, якого утримують в Челябінській області, та Рустема Ваітова, якого утримують в Єкатеринбурзі.

«Головне в цих листах — речення українською «До зустрічі!». Бранці слідкують за новинами з України, дякують всім за листи та підтримку вʼязнів та їхніх родин, дуже сподіваються на звільнення», — зазначає вона.

Геращенко підкреслює, що протягом минулого року Україна робила неодноразові спроби звільнити політвʼязнів Кремля, в рамках мінської групи і через омбудсмена передавала пропозиції про формат 25/25.

«Неодноразово пропонували формати 1/1, зокрема готові були передати РФ її громадян Седікова чи Висоцького, які мають проблеми зі здоровʼям, в обмін на наших бранців, які мають важкі медичні проблеми, зокрема просили негайно звільнити С. Клиха і П. Гриба. На жаль, Кремль зайняв деструктивну позицію і заблокував будь-які спроби вирішення гуманітарних питань», — повідомляє Геращенко.

У своєму листі Станіслав Клих розповідає, що завдяки українському консульству з 2017 року він має телевізор і міг дивитися російські телеканали, які дуже чітко сигналізували, що Путін не готовий йти на жодні поступки Порошенку.

«Шкода, що для РФ долі людей –— українців і своїх громадян —ніколи нічого не вартували. Я написала всім політвʼязням і військовополоненим листи, в яких поінформувала, що прийняла рішення про відставку з посади уповноваженого з Донбасу й учасника гуманітарної групи в Мінську. Але і надалі як політик і як громадський діяч буду всіма силами їх підтримувати і сприяти звільненню», — додала нардеп.

  • Раніше українець Станіслав Клих оголосив голодування в російській вʼязниці.
  • Здоровʼя українського політвʼязня Станіслава Клиха викликає занепокоєння. Про це повідомляла уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За словами матері політвʼязня Тамари Клих, він скаржиться на сильний біль у серці, нирках, печінці, має проблеми з ногами та підозрює ймовірність раку шкіри.