Kronen Zeitung: Зустріч «росіянки» та віце-канцлера Австрії Штрахе виявилася постановкою

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Зустріч екс-віце-канцлера Австрії Гайнца-Крістіана Штрахе з росіянкою, відео якої призвело до урядової кризи, виявилася інсценованою. Про це пише місцеве видання Kronen Zeitung.

Зустріч нібито росіянки з лідером австрійських ультраправих Штрахе відбулася на Ібіці в 2017 році. Цю зустріч організували начебто адвокат із Відня, детектив та двоє експертів з питань безпеки, які спеціалізуються на промисловому шпигунстві. Таким чином вони нібито хотіли помститися Штрахе, бо не сприймали політику його ультраправої «Партії свободи». Інформацію про особисте життя політика вони отримували від його колишнього охоронця.

«Росіянкою» виявилась боснійська студентка, яка знає чотири мови, у тому числі ідеально розмовляє російською. За один день участі в інсценуванні їй платили нібито від 6 до 7 тис. євро. Зустріч відбулася на перевіреній віллі на Ібіці, яку вже використовували для таємних операцій.

Як пише видання, планування і проведення афери коштувало її організаторам 400 тис. євро. У підсумку відео придбало неназване німецьке товариством за 600 тис. євро. Після цього сім фрагментів зйомки передали німецьким виданням Spiegel та SZ. Як зазначає видання, спочатку відео пропонували придбати австрійським партіям та великому будівельному концерну за 1,5 млн євро, але ті відмовилися.

Про що йдеться?

Штрахе потрапив у скандал через відео, на якому він веде переговори з багатою росіянкою. Вона пропонує політику гроші та підтримку на виборах (у 2017 році) в обмін на відповідні послуги.

Відеозапис нібито зробили на таємній віллі на Ібіці, а пропозиція надійшла від начебто росіянки Олени Макарової, «племінниці російського олігарха». При цьому Штрахе натякав, що угода з урядом буде можлива, якщо жінка допоможе йому на виборах.