Верховний суд відмовився оцінювати законність розпуску Верховної Ради

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховний суд відмовився розглядати один із позовів про законність розпуску Верховної Ради. Про це повідомляється на сторінці суду у Facebook.

Верховний суд дійшов висновку, що предмет позову належить до повноважень Конституційного суду України. «Позивач обґрунтував позовні вимоги тим, що дострокове припинення повноважень Верховної Ради порушує його права як виборця, який брав участь у виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року і зацікавлений у безперервній і стабільній роботі парламенту», — повідомляє суд.

Крім того, позивач стверджував, що призначення позачергових виборів на 21 липня теж порушує його виборчі права (не тільки як виборця, але і як суб’єкта права на самовисування кандидатом у народні депутати), а саме перешкоджає його планам на відпочинок влітку та участь у виборах народних депутатів, як і планувалося, восени.

«Верховний суд звернув увагу, що Кодекс адміністративного судочинства регламентує порядок розгляду не всіх публічно-правових спорів, а лише тих, які виникають у результаті здійснення суб’єктом владних повноважень саме управлінських функцій і розгляд яких безпосередньо не віднесено до підсудності інших судів», — йдеться у повідомленні.

На підставі цього суд визначив, що процес дострокового припинення повноважень Ради та участь у цьому процесі президента не є формою реалізації його управлінських функцій і не може підпадати під контроль суду адміністративної юрисдикції. Ухвала може бути оскаржена у Великій палаті Верховного суду протягом п’ятнадцяти днів.