Пєсков: Росія буде відстоювати свою позицію щодо українських моряків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія буде послідовно відстоювати свою точку зору в питанні полонених українських моряків, які були захоплені російськими кораблями в Керченській протоці. Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише «Интерфакс».

«У випадку з Керченською протокою не застосовується Конвенція з морського права від 1982 року. Наш МЗС детально це вже розʼяснив», — додав він.

  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом із ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили по них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Троє військових були поранені.
  • У Гамбурзі 25 травня відбулося засідання Міжнародного трибуналу з морського права, який розглядав справу про захоплення українських моряків біля берегів Криму. Дії Росії були визнані незаконними, у звʼязку з чим трибунал вимагає звільнити захоплених у полон в Керченській протоці українців і кораблі.
  • У Міністерстві закордонних справ Росії, коментуючи рішення Міжнародного трибуналу з морського права, заявили, що міжнародний арбітраж не мав права розглядати інцидент в Керченській протоці.