Влада Непалу назвала причини збільшення загибелі туристів на Евересті. Головна версія альпіністів інша

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Управління з туризму Непалу заперечує, що смертність на Евересті збільшилася виключно через занадто велику кількість альпіністів на горі. Генеральний директор департаменту Данду Радж Гімір заявив, що інші фактори, зокрема несприятливі погодні умови, також вплинули на ситуацію, пише ВВС .

За останні два тижні десять альпіністів загинули або зникли безвісти на Евересті. Хороша погода спровокувала аномальні черзі на вершині гори.

За даними Гіміра, цієї весни на Еверест піднялася 381 людина, але оскільки періоди гарної погоди були короткими, число людей на маршрутах було «більшим, ніж очікувалося». У своїй заяві він сказав, що загинули вісім осіб, хоча досі 10 осіб вважалися загиблими або зниклими безвісти.

«Сходження в Гімалаях само собою є авантюрним, складним і делікатним питанням, яке вимагає повного усвідомлення, але трагічні події неминучі», — сказав він.

Що кажуть досвідчені альпіністи?

Альпіністи зі стажем і лідери галузі наполягають, що проблема збільшення смертності не в лавинах, завірюхах або сильних вітрах, а в тому, що в горах дуже багато людей і, зокрема, занадто багато недосвідчених альпіністів. Як відзначає The New York Times, Непал — одна з найбідніших країн Азії та місце більшості підйомів на Еверест. У той же час країна не має строгих правил щодо того, хто може піднятися на найвищу гору в світі. За словами досвідчених скелелазів, це і є головною причиною катастрофи.

Щоб дістатися до вершини та спуститися з неї, альпіністам необхідно взяти з собою достатню кількість балонів зі стисненим киснем. Затримка навіть на годину або дві може означати вибір між життям і смертю. За словами очевидців, деякі зі смертей в цьому році були викликані тим, що люди застрягли в довгих чергах на останніх близько 1000 футів (близько 304 м) підйому до вершини, не в змозі піднятися та спуститися досить швидко, щоб поповнити запас кисню. Інші просто не були достатньо підготовлені, щоб перебувати на горі. Наприклад, деякі альпіністи навіть не знали, як одягнути пару скоб, які підсилюють зчеплення з льодом.