Італійський прокурор просить для нацгвардійца Марківа 17 років вʼязниці

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Італійський прокурор Андреа Дзанончеллі на засіданні суду в місті Павія вимагав для українського нацгвардійца Віталія Марківа 17 років вʼязниці. Про це повідомила журналістка «Радіо Свобода» Наталія Кудрук.

Вона також зазначила, що суддя Анна Марія Ґатто остаточно відмовила захисту Марківа на проведення додаткових слідчих дій в Україні. Вона оголосила про завершення розслідування та запросила сторони до заключних виступів.

Хто такий Марків і за що його судять?

Український військовий, заступник командира взводу в батальйоні Національної гвардії імені генерала Сергія Кульчицького. Брав участь у бойових діях на Донбасі. У 2017 році Марківа затримали у Болоньї (Італія) за звинуваченням у причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі. Він та його російський напарник Андрій Миронов загинули у травні 2014 року в селі неподалік Словʼянська через мінометний обстріл.

Що говорить обвинувачення?

Родичі Роккелли в липні минулого року висунули позов проти України з вимогою €500 тисяч компенсації. Вони наполягають на версії умисного вбивства. Тим часом висновки щодо цього розслідування слідство робило виключно на базі вилучених матеріалів і телефонних прослуховувань. Огляд місця загибелі Роккеллі італійські слідчі не здійснювали.

У листопаді 2017 року суд відмовився змінити Марківу запобіжний захід, тому він досі перебуває під арештом у Павії.