«Виїхав за кордон на лікування». Кернес не зʼявився в суд у справі про викрадення активістів Євромайдану

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Мер Харкова Геннадій Кернес не зʼявився на засідання Полтавського апеляційного суду, де мала розглядатися апеляція за справою щодо нього та його охоронців Віталія Блинника та Євгена Смицького.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, суд вирішив перенести засідання.

Адвокат харківського міського голови Олександр Гунченко заявив, що його підзахисний перебуває на стаціонарному лікуванні за кордоном, проте він не зміг уточнити, куди саме поїхав Кернес і скільки він буде відсутній.

Суд визначить дату наступного засідання після того, як мер Харкова повернеться в Україну.

  • Геннадія Кернеса та двох його охоронців звинувачують у викраденні та побитті двох активістів Євромайдану — Сергія Ряполова й Олександра Кутянина в січні 2014 року. Справа проти харківського мера розглядалася в суді з травня 2015 року.
  • 10 серпня суд закрив справу проти Кернеса через систематичну неявку прокурорів. Суддя Андрій Антонов мотивував це тим, що прокуратура відмовилася брати участь у процесі та дебатах. У прокуратурі заявили, що не знали, коли выдбудеться засідання суду у справі проти Кернеса, а суддя вчинив низку процесуальних порушень.
  • Прокуратура Полтавської області вирішила, що рішення судді Антонова неправомірне, і відкрила проти нього кримінальне провадження. При цьому прокурорів, які не ходили на засідання, ГПУ вирішила не карати, тому що вони «своєчасно повідомили суд і своє керівництво про перебування на лікарняному». Зі свого боку Рада суддів назвала неприпустимою поведінку чиновників, які лякають суддів кримінальною відповідальністю за судове рішення.
  • Генеральна прокуратура подала апеляційну скаргу на рішення Київського районного суду Полтави закрити справу проти мера Харкова Геннадія Кернеса.