Заступник міністра юстиції надіслав до АП лист із тлумаченням закону про люстрацію

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Заступник міністра юстиції надіслав до АП лист із тлумаченням закону про люстрацію

Facebook / Sergiy Petukhov

Заступник міністра юстиції Сергій Петухов надіслав листа в Адміністрацію президента з роз’ясненням законодавства про очищення влади і його застосування щодо посади глави Адміністрації президента. Про це він написав у Facebook.

«Суб’єкт призначення відповідає за проведення люстраційної перевірки, і в випадку виявлення факту застосування заборон, передбачених Законом, має звільнити таку особу та надіслати це рішення Міністерству юстиції. Ми вносимо цю особу в люстраційний реєстр. У випадку невиконання вимог Закону «Про очищення влади» остаточне рішення має приймати суд, і ми не виключаємо такого варіанту», — йдеться в повідомленні.

Зокрема, в Мінʼюсті просять надати копії трудових книжок та дані щодо початку перевірки інформації стосовно глави АП Андрія Богдана, першого заступника глави АП Сергія Трофімова, заступника глави АП Юрія Костюка, заступника глави АП Кирила Тимошенка, заступника глави АП Руслана Рябошапки , заступника глави АП Вадима Пристайка.

Петухов зазначає, що у разі невиконання вимог закону «Про очищення влади» остаточне рішення буде ухвалювати суд.

  • 21 травня президент Володимир Зеленський призначив головою своєї Адміністрації Андрія Богдана. Богдан з березня 2010 року обіймав посаду заступника міністра Кабінету міністрів — урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики. Після скасування посади у 2013-му тодішній премʼєр-міністр Микола Азаров повторно призначив Богдана уповноваженим Кабміну у сфері боротьби з корупцією. Після Євромайдану Богдана з Кабміну звільнили, а у вересні 2014 його посада потрапила в список тих, що підлягають люстрації. За словами Богдана, його до цього списку вніс співавтор закону про люстрацію нардеп Юрій Деревʼянко, тому він не має права займати держпосади протягом 10 років.
  • Співавтори закону «Про очищення влади» (закон про люстрацію) планують добиватися скасування указу президента Володимира Зеленського про призначення головою Адміністрації президента Андрія Богдана.
  • Заступник глави АП Рябошапка: Богдан не потрапляє під закон про люстрацію. А як насправді?