Вуличний художник Бенксі присвятив свою нову картину Венеції та захотів на бієнале

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Вуличний художник Бенксі присвятив свою нову картину Венеції та захотів на бієнале

Офіційний сайт Banksy

Британський вуличний художник Бенксі виставив свою картину на Венеціанській бієнале, проте йому довелося піти через зауваження поліції. Відео про це він опублікував на своїй сторінці в Instagram. Робота називається «Венеція в олії» (Venice in Oil). Вона складається з девʼяти частин і зображує величезний круїзний лайнер на тлі маленьких гондол у місті. Назву інсталяції можна перекласти з англійської як «Венеція у нафті», що натякає на проблему забруднення навколишнього середовища і самої Венеції паливом.

Обличчя художника, який виставив картину, на відео не видно. У кінці запису до нього підходять поліцейські та просять його піти.

«Незважаючи на те, що це найбільша і найпрестижніша мистецька подія у світі, мене чомусь ніколи на неї не запрошували», — підписав Бенксі відео в соцмережі.

Графіті Бенксі на соціальні теми зʼявляються на вулицях з початку 1990-х. Його роботи знамениті на весь світ і оцінюються в мільйони доларів. Однак справжнє імʼя художника, дата і місце його народження невідомі.

Досі нікому так і не вдалося дізнатися, хто він. Найбільш популярні дві версії. Перша: справжнє імʼя артиста Робін Каннінгем — так стверджують вчені з Лондонського університету королеви Марії. За другою версією, під псевдонімом Бенксі ховається Роберт дель Найя — засновник і один з головних учасників гурту Massive Attack.

  • У кінці листопада 2018 року судові пристави конфіскували 58 картин Бенксі з галереї Strokar. Виставка мала проходити з 7 до 30 грудня, але виявилося, що організатор не має прав на експонування картин. Представники Strokar заявили, що стали «жертвами шахрайства».
  • Роботу Бенксі «Любов у сміттєвому баку», яка знищила сама себе після продажу на аукціоні в минулому році, виставили в німецькому музеї — після того як чиновники переконалися, що її механізм самознищення більше не працює.