Представник президента в Кабміні заявив, що МВФ актуалізує співпрацю з Україною після парламентських виборів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Представник президента в Кабміні заявив, що МВФ актуалізує співпрацю з Україною після парламентських виборів

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус припускає, що викликана достроковими виборами до Верховної Ради невизначеність із парламентською коаліцією і урядом може вплинути на поточну співпрацю України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою Stand-By Arrangement (SBA). Про це пише Інтерфакс-Україна.

«Думаю, питання в тому, що МВФ хоче розуміти, хто буде урядом, хто буде коаліцією, з ким буде вестися подальша співпраця — все-таки горизонт співпраці більше, ніж місяць-два. Думаю, вони зараз будуть проводити якісь зустрічі та консультації. А через два місяці будуть оновлювати ситуацію за підсумками виборів і нового уряду», — зазначив Герус.

Представник президента в Кабміні відкидає припущення, що на стан співробітництва з МВФ могли вплинути будь-які недавні кадрові призначення. Герус також додав, що переговорами з Фондом у команді президента Зеленського займається екс-міністр фінансів Олександр Данилюк.

Він зазначив, що співпраця з МВФ чітко регламентована меморандумом, в якому містяться певні вимоги, зокрема, повернення відповідальності за незаконне збагачення.

Представник президента в Кабміні уточнив, що у МВФ сьогодні немає жодних нових вимог чи претензій щодо ціни на газ.

«Цей пункт в меморандумі виконаний. На сьогодні це питання не є актуальним», — сказав Герус.

Однак він наголосив, що питання ціни на газ для населення, як і раніше, актуальне.

«Потрібно думати, як можна тут ситуацію далі розвивати, поліпшувати. Повинен бути знайдений баланс: з одного боку — співпраця з МВФ, з іншого — український споживач, який повинен бути здатний оплачувати комунальні послуги, жити нормально та покращувати свій добробут», — зазначив представник Зеленського.