Спікер Ради Парубій: Рішення Зеленського про розпуск парламенту оскаржать у Конституційному суді

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що рішення президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту буде оскаржене в Конституційному суді. Про це він написав у коментарях на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

«Сумно і тривожно, що гарант Конституції України починає свою діяльність на посаді з грубого порушення Конституції. Поганий знак», — зазначив Парубій.

А на запитання у коментарях, «чи буде оскаржене це порушення Конституції в Конституційному суді», спікер Ради відповів: «Так».

  • 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень парламенту та його розпуск. Дострокові вибори призначено на 21 липня.
  • Під час консультації з головами парламентських фракцій і груп Зеленський назвав причини для розпуску Верховної Ради восьмого скликання — це вкрай низька довіра громадян і відсутність коаліції з 2016 року.
  • Раніше Парубій заявив, що коаліція в парламенті офіційно припинила своє існування 17 травня 2019 року — після виходу з неї «Народного фронту».
  • Нова коаліція має формуватися у Раді упродовж 30 днів. Зараз серед нардепів тривають дискусії, що потягом цього терміну не можна розпускати парламент і проводити нові вибори.