Вночі: Путін обговорив Україну з лідерами Франції та Німеччини, Євросоюз заборонив одноразовий пластик, Apple представила оновлений MacBook Pro

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Меркель і Макрон поговорили з Путіним про Україну на тлі зміни влади в Києві

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон 21 травня провели спільну телефонну розмову з російським президентом Володимиром Путіним. Про це повідомив речник німецького уряду Штеффен Зайберт, пише DW. Політики обговорили, як можна сприяти втіленню Мінських домовленостей після обрання нового президента України. Меркель і Макрон знову розкритикували нещодавні укази Путіна про спрощення надання російського громадянства українцям.

Окрім того, Меркель і Макрон підкреслили, що Росія зберігає місце в Раді Європи, але наголосили на необхідності знайти швидке вирішення «ще відкритих питань», щоб вона могла залишатися повноцінним членом.

Біля Аляски США перехопили 6 російських літаків

Американські винищувачі F-22 перехопили шість військових літаків Росії поблизу Аляски. Про це повідомили в Командуванні повітряно-космічної оборони Північної Америки. Авіація США супроводжувала російські літаки, поки вони залишалися у повітряному просторі Сполучених Штатів. Інцидент стався 20 травня. Зазначається, що серед російських літаків були чотири бомбардувальники Ту-95 і два винищувачі Су-35.

В ЄС остаточно ухвалили заборону на одноразовий пластик

Рада ЄС 21 травня схвалила директиву, яка забороняє в Євросоюзі деякі одноразові пластикові вироби, для яких існує альтернатива. Це, зокрема, пластикові тарілки, столові прибори, трубочки для пиття, тримачі для повітряних кульок і ватні палички. Обмеження діятиме до 2021 року. Нинішнє затвердження є заключним етапом процедури ухвалення відповідної директиви, за яку раніше проголосував Європарламент, пише DW .

Крім того, до 2029 року девʼять з десяти використаних пластикових пляшок повинні бути зібрані у сміття відсортованими. А пластикові пляшки, які наявні в продажу, до 2025 року повинні містити щонайменше чверть матеріалу, придатного для переробки, а до 2030 року — 30%.

Apple представила MacBook Pro з восьмиядерним процесором

Apple

Компанія Apple представила оновлену модель топового ноутбука MacBook Pro. Він вперше отримав восьмиядерний процесор Intel восьмого и дев’ятого покоління. У ноутбуці також покращили клавіатуру.

Apple називає оновлений MacBook Pro «найкращим у світі професійним ноутбуком» через поєднання нових процесорів з «потужною графікою, яскравим і барвистим дисплеєм Retina», швидким SSD і чіпом безпеки Apple T2, а також батареєю, яка забезпечує роботу протягом всього дня, й операційної системи macOS.

Пристрій матиме два розміри — 13 і 15 дюймів. 15-дюймові MacBook Pro отримали шести- і восьмиядерні процесори, а 13-дюймові — чотириядерні.

У Нідерландах держсекретар пішов у відставку через статистику

Держсекретар Нідерландів Марк Харберс подав у відставку через статистику про злочини. Своє рішення піти у відставку він пояснив у парламенті під час дебатів, повідомляє Укрінформ.

Йдеться про статистику 2018 року, яка була оприлюднена минулого тижня. У ній йшлося про злочини, вчинені шукачами притулку: про крадіжку велосипедів, поцуплені гаманці, крадіжки в магазинах, а ще про залякування та бійки, тоді як у графі «інші», у самому кінці списку, йшлося про 31 вбивство, 8 справ про дитячу порнографію, 4 справи про зґвалтування та 4 справи про торгівлю людьми. Скандал розгорівся після того, як журналісти поцікавилися у правоохоронців, що означає категорія «інші». І коли виявилося, що найстрашніші злочини були у кінці списку під назвою «інші», Харберсу почали закидати спробу приховати страшну статистику.