Російська правозахисна організація «Меморіал» визнала політвʼязнями 24 кримськотатарських активісти

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політвʼязнями 24 кримськотатарських активісти, затриманих російськими силовиками 27 березня в Криму у справі «Хізб ут-Тахрір». Про це повідомляється на сайті організації.

«Меморіал» неодноразово заявляв, що вважає безпідставним оголошення «Хізб ут-Тахрір» терористичною організацією. Росія — єдина держава в світі, яка визнала її такою. У жодній з відомих нам кримінальних справ, через які за ґратами опинилися вже понад 250 мусульман, немає ознак не тільки тероризму, але й підготовки або хоча б обговорення терактів, застосування зброї», — йдеться в заяві правозахисників.

В організації зазначили, що цього разу в Криму репресії були спрямовані «не просто проти мирних мусульман, не просто проти кримських татар, але проти мирного громадського спротиву політичним репресіям Кремля в Криму».

У повідомленні на сайті правозахисного центру «Меморіал» зазначено, що згідно з міжнародним Керівництвом з визначення поняття «політичний вʼязень», він визнав Руслана Сулейманова, Аліма Керімова, Рустема Шейхалієва, Меджита Абдурахманова, Яшара Муєдінова, Біляла Аділова, Джеміля Гафарова, Різу Ізетова, Іззетов Абдуллаєва, Асана Яникова, Шабана Умерова, Меджита Абдурахманова, Тофіка Абдулгазієва, Сейтвелі Сейтнабдієва, Рустема Сейтхалілова, Якіма Бекірова, Фархода Базарова, Сервера Газієва, Сейрана Муртазу, Ерфана Османова, Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова, Владлена Абдулкадирова та Раїма Айвазова політичними вʼязнями.

Російські правозахисники вимагають негайно звільнити кримськотатарських активістів і припинити кримінальне переслідування.