Росія відмовилась від тристоронніх газових перемовин у травні

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Російська сторона відмовилася від проведення тристоронніх переговорів для укладення нового контракту про транзит газу до Євросоюзу через українську газотранспортну систему в травні. Про це написав у Facebook виконавчий директор компанії «Нафтогаз Україна» Юрій Вітренко.

Він зазначив, що проведення тристоронніх переговорів про транзит газу за участю представників України, Росії та ЄС очікували відразу після інавгурації, тобто у травні-червні 2019 року.

«Враховуючи, що російська сторона відмовилася проводити тристоронні переговори в травні, тобто вже після обрання нового президента України, на червень переговори теж не були узгоджені, то стає очевидним, що вони свідомо затягують цей процес. І тут спекуляції щодо впливу виборів президента чи парламенту є лише виправданнями», — написав Вітренко.

За його словами, Росія очікує на рішення про дозвіл на будівництво обхідного газопроводу «Північний потік — 2» у Данії. Від рішення уряду Данії залежить, чи запустить «Газпром» цей газопровід вчасно, тобто з 1 січня 2020 року. Запуск обхідного газопроводу дозволить Росії відмовитися від послуг української газотранспортної системи.

Зі свого боку в Кабінеті міністрів повідомили про зустріч Гройсмана з віце-президентом Європейської комісії з питань енергетичного союзу Марошем Шефчовичем. Під час неї сторони обговорили пріоритетні напрямки співробітництва України та ЄС у сфері енергетики.

Шефчович запевнив, що ЄС підтримує зусилля України в реформуванні енергетичного сектору. Він наголосив, що задоволений співпрацею з українським урядом, адже така взаємодія має конкретні результати.

Після зустрічі, під час брифінгу, Марош Шефчович наполягав на якнайшвидшому відновленні тристоронніх переговорів щодо транзиту газу між Росією, Україною та ЄС.

«За кілька тижнів я поїду до Москви і там також повідомлю про те, що ЄС хоче та має намір якомога швидше відновити ці переговори. Нам потрібен дуже швидкий прогрес. Мова йде не тільки про те, щоб знайти рішення для майбутньої зими, але й про те, щоб укласти новий довгостроковий контракт про транзит природного газу», — зазначив Шефчович.

  • На початку травня РФ почала переговори з Україною щодо продовження транзиту газу. На думку очільника «Нафтогазу», «Газпром» не встигне побудувати та запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас на відміну від 2009 року Росія не може перекрити Україні газ. На останніх переговорах у Брюсселі в січні Україна та Росія намагались домовитися про новий контракт — на транзит газу до Європи. Дія чинного контракту спливає 31 грудня 2019 року. Без нового договору Україна ризикує вже наступного року втратити три мільярди доларів, які заробляє на перекачуванні блакитного палива з Росії до ЄС.
  • НАК «Нафтогаз України» подав скаргу проти «Газпрому» до Європейської комісії через антиконкурентні дії.
  • Наприкінці березня влада Данії відмовила російському «Газпрому» в прокладанні через свою територію газопроводу «Північний потік — 2».