Коломойський: «Я повернувся в Україну через сімейні обставини. Планую жити тут найближчі пʼять років»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Бізнесмен Ігор Коломойський планує прожити в Україні найближчі пʼять років. Про це він розповів в інтервʼю журналісту проекту «Радіо Свобода» — «Схеми» Михайлові Ткачу.

Про повернення в Україну

Коломойський розповів, що не приїжджав в Україну, тому що існувала ймовірність, що він «не зможе виїхати з країни». Він пояснив, що вирішив прожити найближчі пʼять років в Україні через сімейні обставини. «У мене син збирається підписати контракт з баскетбольним клубом в Україні». Говорячи про власні плани, Коломйський зазначив, що не збирається купувати якісь активи. «Просто приїхав, два роки не був. Літо попереду — треба відпочивати», — сказав він.

Про стосунки з Зеленським

Бізнесмен заявив, що поки не отримував запрошення на інавгурацію новообраного президента Володимира Зеленського. «На коктейль, на цю світську частину може прийду, а на офіційній — що мені там робити?» — заявив бізнесмен. Крім того, Коломойський підкреслив, що не планує особисто зустрічатися з Зеленським. «Він же президент, він планує», — підкреслив Коломойський.

Про заяви адвоката Трампа Джуліані щодо оточення Зеленського

«В Україні діють два пройдисвіти, які перебувають під слідством США. Одного прізвище Лев Парнас, іншого — Ігор чи то Фруман, чи то Фурман. І вони ходять по Україні, беруть з людей гроші і розповідають, що близькі до пана Джуліані [адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані] і вирішать з паном Луценком [генеральний прокурор Юрій Луценко] будь-яке питання». На думку бізнесмена, ні Луценко, ні Джуліані про цих людей нічого не знають.

Коломойський додав, що зазначені особи приїжджали до нього в Ізраїль і «розповідали, як треба спілкуватися із Зеленським». «Я сказав, що не маю стосунку до Зеленського, після цього вони зникли, і тут [в Україні] почалися всі ці провокації щодо Джуліані», — додав бізнесмен.

Про справу щодо розкрадань в обленерго

«Крючков [екс-нардеп Дмитро Крючков] — людина, яка грабувала наш Обленерго і носила гроші Кононенку [заступник голови фракції БПП, соратник президента Петра Порошенка Ігор Кононенко]. Про це знають усі антикорупційні органи. Я чув, що він збирається на угоду зі слідством», — заявив бізнесмен. Коломойський також додав, що не вносив заставу за Крючкова.

  • У ніч на четвер, 16 травня, Ігор Коломойський повернувся в Україну. У коментарі theБабелю Коломойський на уточнююче питання, чим займеться насамперед, відповів, що не знає.
  • За даними журналістів «Схем», разом з Коломойським на літаку з Ізраїлю в Україну прибули депутат Верховної Ради від партії «Відродження» Андрій Шипко та співвласник «Кварталу 95» Тимур Миндич.
  • Бізнесмен не був в Україні з червня 2017 року і жив спочатку в Женеві (Швейцарія). З вересня 2018 року мешкав в Ізраїлі, у місті Герцлія. В інтервʼю «Схемам» Коломойський говорив, що перебрався зі Швейцарії в іншу країну «через сімейні обставини». Він заявляв, що планує повернутися в Україну після інавгурації Зеленського.