Спадкоємиця німецького виробника печива вибачилася за те, що виправдовувала примусову працю на фабриці в 40-х роках. Тоді там працювали українки

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Спадкоємиця німецької компанії з виробництва печива Choco Leibniz Верена Бальсен вибачилася за те, що виправдовувала примусову працю на фабриці під час нацистського режиму. Про це повідомляє BBC.

Раніше вона сказала, що їхня компанія «не зробила нічого поганого», наймаючи остарбайтерів у 1943—1945 роках. Тоді в Choco Leibniz працювали близько 200 людей, які стали заручниками нацистського режиму. Переважно це були жінки з України.

Після заяви 25-річної Верени Бальсен, яку вона зробила на одній із бізнес-конференцій у Німеччині минулого тижня, її звинуватили в тому, що вона «не зважає на історію». Пізніше вона сказала, що її родина гарно ставилася до остарбайтерів і платила їм стільки ж, скільки й іншим працівникам. Це спровокувало невдоволення.

  • Одну з найвідоміших колишніх ставок Адольфа Гітлера «Вовче лігво» (Wolfsschanze) реконструюють у 2019 році та перетворять на музей. Звідти лідер нацистів проводив штабні наради, керував нападом на Радянський Союз і бойовими діями на Східному фронті. І саме там 75 років тому на Гітлера було вчинено замах. Від бараку, де стався вибух, нині залишився тільки фундамент. Руїни будівлі розташовані на території сучасної Польщі.
  • На найбільшому онлайн-рітейлері Данії DBA виставили на продаж 12 ялинкових прикрас із нацистською символікою. Продавав іграшки данець Клаус Далсборг за 1 200 фунтів (43 тис. грн). Він купив їх під час поїздки в Литву. «Ці речі — частина [історії]. Були нацисти, які відзначали Різдво, і цього нам не змінити», — зазначив він.