Apple заблокувала український мобільний додаток для артилерії «УКРОП»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Компанія Apple заблокувала на своїх платформах український мобільний додаток «УКРОП», який призначений для українських артилеристів, розвідників і снайперів.

Про це у Facebook повідомила команда UkropSoft, яка розробила програму.

«Щойно був дзвінок представника компанії Apple щодо блокування програмного забезпечення «УКРОП». Висновок: подібне програмне забезпечення порушує пункт 1.4.5 діючих правил компанії Apple. Звернули увагу, що таке програмне забезпечення використовується в районах проведення бойових дій та може завдати шкоди людині. Також наголосили про видалення подібних розробок і для снайперів. На жаль, користувачі Iphone в подальшому не зможуть використовувати військові програми. P.S. Ми зроби все, що змогли, нам дуже прикро», — йдеться у повідомленні.

Зазначений пункт свідчить, що компанія може видалити додаток, якщо він становить фізичну загрозу людині.

Додаток залишився доступним для Android. У Google Play його можна придбати за 299,99 грн.

Що це за додаток?

Спеціалізоване програмне забезпечення розрахунку даних для стрільби «УКРОП» призначене для розрахунку даних щодо цілі підрозділами артилерії з урахуванням топогеодезичної, метеорологічної та балістичної підготовки. Додаток записує і зберігає елементи бойового порядку (спостережні пункти, вогневі позиції, орієнтири), автоматично розраховує координати цілей ураження, дає точні метеорологічні дані для стрільби, а також допомагає пристрілятися до цілей.

Відзначимо, що в App Store є доволі велика кількість програм для ведення бойових дій, проте Apple їх поступово блокує після суперечок навколо Mortar Ballistic Calculator, який використовували ісламські бойовики. За допомогою iPad вони розраховували політ мінометних снарядів і куль снайперської гвинтівки.