США наказали покинути Ірак усім американським держслужбовцям, не повʼязаним з екстреними службами

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Сполучені Штати Америки розпорядилися вивезти з Іраку всіх урядових службовців, які не залучені до роботи екстрених служб. Розпорядження Держдепартаменту оприлюднило посольство США в Багдаді, пише Reuters .

У заяві йдеться, що «звичайні візові послуги будуть тимчасово припинені» у посольстві в Багдаді та консульстві в Ербілі. В уряду США обмежені можливості для надання екстреної допомоги громадянам США в Іраку.

Вашингтон рекомендує громадянам США виїхати з країни на комерційному транспорті «якнайшвидше».

У неділю, 12 травня, посольство США в Багдаді попередило у Twitter всіх громадян США про посилення напруженості в Іраку і закликало зберігати пильність. Також американцям рекомендували не їздити в країну, поводитися стримано і уникати місць, де часто збирається велика кількість громадян США.

Що відбувається?

Минулого тижня американські чиновники повідомили CNN, що, за даними розвідки США, іранські війська та їхні представники планують атакувати сили США в Іраку. Розвідка змусила Пентагон рекомендувати перекинути в регіон ударну групу ВМС на чолі з авіаносцем Abraham Lincoln і групу бомбардувальників B-52 у зони оперативної відповідальності Центрального командування ЗС США, до якої входять Близький Схід і Північна Африка.

Сенатор-республіканець Том Коттон у програмі Firing Line на телеканалі PBS заявив, що США буде достатньо нанести два удари по Ірану, щоб здобути перемогу.

Перед цим державний секретар США Майкл Помпео несподівано прибув у Багдад і зустрівся з премʼєр-міністром Іраку Аділем Абдул-Махді, скасувавши заплановану поїздку в Берлін на тлі ескалації напруженості у відносинах з Іраном.

8 травня президент США Дональд Трамп підписав указ про введення санкцій проти Ірану. Обмеження торкнулися всіх секторів, які займаються металургією. Мета указу — позбавити Іран доходів, «зокрема доходів від експорту продукції, повʼязаної з виробництвом заліза, сталі, алюмінію та міді». Йдеться про доходи, які можуть бути використані для розповсюдження зброї масового знищення, фінансування терористичних угруповань, агресивних дій в регіоні та військової експансії.