«Хто не скаче — той за храм!» У російському Єкатеринбурзі два дні протестують проти забудови скверу

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
«Хто не скаче — той за храм!» У російському Єкатеринбурзі два дні протестують проти забудови скверу

Donat Sorokin \ TASS via Getty Images

У Росії, в Єкатеринбурзі два дні протестували проти будівництва храму святої Катерини на території скверу біля місцевого Театру драми. Про це пише ВВС.

Протестувальники зламали частину паркану, яким огороджено місце будівництва, і скинули її в ставок. Та невдовзі охоронці принесли новий паркан. На акцію протесту приїхав ОМОН. Російські правозахисники повідомляли про 28 затриманих. Також мітингувальникам протистояли спортивні хлопці міцної статури.

Протестувальники приклеїли скотчем до берез у сквері аркуші паперу з написами: «Руки геть від скверу!» і «Храм розбрату».

Також протестувальники стрибали і вигукували: «Хто не скаче — той за храм!»

Обласна влада відреагувала на протести містян, і губернатор Євген Куйвашев запросив до себе противників будівництва храму та його прихильників. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що в Кремлі в курсі того, що відбувається в Єкатеринбурзі. Повноважний представник Путіна в Уральському федеральному окрузі Микола Цуканов провів нараду з регіональною та міською владою, а також з главами РМК і УГМК Ігорем Алтушкіним і Андрієм Козіціним, адже саме ці дві компанії вважаються основними спонсорами будівництва храму.

Мер Єкатеринбурга Олександр Високінській запропонував активістам вибрати на карті міста сквер і розробити план його благоустрою.

«У Єкатеринбурзі зʼявиться один з кращих храмів у світі, нам він потрібен, його не треба боятися!» — сказав мер.

Причиною протесту Високінській вважає «хайп». Про це пише Медуза.

Відомо, що будівництво храму святої Катерини було погоджено містобудівною радою і має завершитися до 2023 року — до 300-річчя Єкатеринбурга. Його будівництво обійдеться в 3,5 млрд рублів.