НАБУ затримало екс-командувача Нацгвардії Аллерова

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національне антикорупційне бюро затримало екс-командувача Національної гвардії Юрія Аллерова, повідомляється на сторінці бюро у Facebook.

«НАБУ викрило корупційну схему з нерухомістю за участі екс-командувача Нацгвардії України. Його, та ще двох співучасників — гендиректора компанії-забудовника та оцінювача — затримали. Найближчим часом усім їм повідомлять про підозру у вчиненні корупційного злочину», — йдеться у повідомленні.

Окрім Аллерова затримали гендиректора «Укрбуд Девелопмент» Олега Майбороду та Алісу Гринчук, запропоновану як експерта від «Укрбуду» Нацгвардії.

У вівторок, 14 травня, стало відомо, що НАБУ проводить обшуки за місцем роботи та проживання окремих службових осіб Нацгвардії, а також у низці приватних компаній. Обшуки тривали в межах провадження про розкрадання понад 80 млн грн при будівництві житла для військових. Розслідування провадження детективи НАБУ здійснюють із грудня 2017 року.

Про що йдеться?

У 2017 році програма журналістських розслідувань «Наші гроші» з Денисом Бігусом з’ясувала, що восени 2016 року Аллеров підписав додаткову угоду із забудовником «Укрбуд Девелопмент» і таким чином погодив заміну житлового комплексу, у якому гвардійці мали отримати квартири.

Ще в 2000-х роках Нацгвардія передала майже гектар землі на території військової частини 2260, що на Євгена Коновальця, 34, під будівництво житлового будинку. За умовами договору, нацгвардійці мали отримали 20% готових квартир та частину паркомісць. В угоді із забудовником від 2015 року йдеться про 50 квартир площею понад 4 000 кв. м та 30 паркомісць.

Проте після додаткової угоди за 2016 рік нацгвардійці відмовились від квартир і машиномісць на Печерську в центрі Києва, натомість отримавши 65 квартир у ЖК «Оберіг» на околиці міста, в промисловій зоні, за кілька кілометрів від останньої станції метро «Червоний Хутір».

Згодом Національне антикорупційне бюро розпочало кримінальне провадження за фактом імовірних правопорушень, а саме розтрати майна в особливо великих розмірах. Втрата від угоди посадовців Нацгвардії з забудовником «Укрбуд Девелопмент» може складати понад 100 мільйонів гривень.