Розкрадання в обленерго: екс-нардепу Крючкову повернули закордонний паспорт, і він виїхав у Німеччину

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишньому депутату і голові правління холдингу «Енергомережа» Дмитру Крючкову, якого підозрюють у розкраданні у сфері енергетики, повернули закордонний паспорт, і він полетів у Німеччину.

Про повернення документів він заявив «Економічній правді» під час інтервʼю.

Крючков повідомив, що заяву на повернення паспорта подав 8 березня, і додав, що в нього також є паспорт політичного біженця.

«Це міжнародний паспорт. Він виданий РФ, але за погодженням з європейською стороною. Просто я перебував на той момент на території РФ. Це паспорт для переміщення між кордонами — я без віз перетинаю кордони. Він має статус відповідно до Конвенції про права біженця від 1958 року. В усьому світі таких паспортів приблизно 1 200 штук [...]. Повертаючись в Україну, під присягою суду Німеччини я відмовився від прав, що дають цей статус і паспорт. Це було вимогою німецької сторони», — сказав екс-нардеп.

Він також зазначив, що власне екстрадиції не було. «Є процедура. Я під присягою підтвердив своє добровільне рішення, а сторона захисту відмовилася від існуючого правового статусу», — сказав Крючков.

У чому замішаний Крючков?

Крючков є одним із фігурантів програми журналістських розслідувань «Схеми» про корупцію та виведення грошей зі сфери енергетики. У ньому також фігурують бізнесмени Григорій та Ігор Суркіси й Ігор Кононенко — близький друг та бізнес-партнер президента Петра Порошенка. Журналісти оприлюднили записи телефонних розмов з їхньою участю. Крім того, редакції програми «Схеми» Крючков письмово повідомив, що від усіх корупційних оборудок сторона Порошенка — Кононенка «отримувала від 50 до 75% прибутків від бізнесу, який був предметом домовленостей».