У Німеччині до 2030 року продовжать термін перевірок чиновників щодо співпраці зі Штазі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Німеччині уряд має намір 15 травня розглянути законопроект, який подовжує термін дії обовʼязкових перевірок працівників держустанов щодо можливого співробітництва з Міністерством держбезпеки (Штазі), пише DW.

Подібні перевірки хочуть дозволити до 2030 року — про це домовилися консервативний блок ХДС/ ХСС і соціал-демократи, коли укладали коаліційну угоду.

Голова парламентського комітету з питань культури Катрін Будді підтримує ініціативу. Вона пояснює, що люди, яким зараз близько 50 років, цілком могли б працювати на Штазі, а тепер вперше подати свою кандидатуру на держслужбу. За її словами, «до 2030 року подібні випадки навряд чи залишаться, і тоді ця тема буде вичерпана».

Згідно з чинним у Німечині законом про архіви Штазі, члени федерального уряду, військовослужбовці та судді, а також високопоставлені співробітники держустанов повинні перевірятися щодо можливого співробітництва з Міністерством держбезпеки. Перевірки можуть проводитися стосовно кандидатів на певні посади, а за наявності підозр або при появі нових фактів можуть проводитися розширені перевірки у відношенні співробітників, які обіймають нижчі позиції.