«Перший випадок в історії України». Продюсер Яценко розповів, чим унікальний фільм «Додому» кримськотатарського режисера

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Перший випадок в історії України». Продюсер Яценко розповів, чим унікальний фільм «Додому» кримськотатарського режисера

Limelite

Фільм «Додому» кримськотатарського режисера Нарімана Алієва — перша українська стрічка, яка бере участь у програмі «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю, де режисер і продюсер представляють Україну.

Про це theБабелю розповів продюсер картини Володимир Яценко.

«Це перший випадок в історії України, коли картина, яка потрапила в конкурс, повністю українська — і режисер, і основний продюсер наші. З одного боку, «Додому» — унікальний, а з іншого — універсальний фільм», — розповів Яценко.

За його словами, це незвичайна історія батька і сина, яка відбувається на перетині безлічі больових ліній — там йдеться про людей, які втратили батьківщину, про мусульман в абсолютно православній країні, про культуру, яка вмирає.

«Це історія про батька, який народився у вигнанні, для якого Крим — його Єрусалим, він усе життя боровся за право жити там, й абсолютно космополітичного сина, який не збирається мати ніякого стосунку до кримськотатарської культури. Історія авторитарного батька і сина, який намагається не стати таким», — зазначає Яценко.

Він додає, що водночас «Додому» — це універсальний сюжет дорослішання і становлення чоловіка.

«Я б не сказав, що це проста історія, але вона дуже виразна. Там немає 27 сюжетних ліній, які насилу перетинаються, там чіткий лінійний сюжет», — зазначає продюсер.

Яценко наголошує, що для режисера «Додому» став неймовірним дебютом, а премʼєра фільму в Україні відбудеться на одному з найбільших фестивалів, назву якого він поки не називає.

«Тільки уявіть, це перший фільм 26-річного режисера — і він одразу ж їде до Канн, відразу потрапляє до 35 кращих фільмів, відібраних з усього світу. Ми збираємося поборотися й за «Оскар», якщо Український Оскарівський комітет вважатиме нас гідними», — додав продюсер.

Каннський кінофестиваль триватиме у Франції з 14 до 25 травня. Про те, на які фільми з конкурсу рекомендує звернути увагу Володимир Яценко, читайте у повній версії матеріалу на сайті theБабеля в розділі «Тексти».