Нардепи Савченко і Купрій намагалися зірвати засідання погоджувальної ради. Вони вимагали розглянути питання інавгурації Зеленського

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Нардепи Савченко і Купрій намагалися зірвати засідання погоджувальної ради. Вони вимагали розглянути питання інавгурації Зеленського

Фото УНІАН

Народні депутати Віталій Купрій і нещодавно звільнена Надія Савченко намагалися зірвати засідання погоджувальної ради парламенту і вимагали розглянути питання інавгурації Володимира Зеленського.

Спікер Ради Андрій Парубій почав говорити про порядок денний засідання парламенту з 14 травня, після чого нардепи стали заперечувати. Парубій запропонував Куприю і Савченко покинути засідання.

«Можете залишити засідання погоджувальної ради. Я хочу підкреслити, що ці люди, які очолюють так зване міжфракційне обʼєднання «За Зеленського», дискредитують український парламент, дискредитують самого Зеленського, і мені просто прикро і соромно, що люди зі званням народного депутата так поводяться на погоджувальній раді», — сказав він.

Парубій зазначив, що на цьому тижні Рада повинна розглянути постанову про призначення дати інавгурації Зеленського.

У своєму Facebook Купрій написав, що інавгурацію Зеленського необхідно призначити на 19 травня, щоб новий глава держави міг розпустити парламент.

  • Обраний президент Володимир Зеленський записав відеозвернення до народних депутатів. У ньому він говорить, що Рада затягує його призначення на посаду.
  • 4 травня Зеленський провів зустріч з представниками парламентських фракцій у Верховній Раді. На ній обговорювали можливі дати інавгурації політика, зокрема йшлося про 19 і 28 травня.
  • За законом, інавгурація нового президента має відбутися не пізніше ніж за 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів — тобто до 3 червня 2019 року. Верховна Рада зможе визначити дату інавгурації лише на пленарному тижні — на засіданні 14 травня.
  • Дискусії щодо дати інавгурації тривають у Раді, оскільки президент має право достроково розпустити парламент. Однак така процедура має обмеження у часі — до 27 травня 2019 року.