В Австрії лідера російської арт-групи «Війна» Воротнікова оголосили в міжнародний розшук

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Австрія оголосила лідера російської арт-групи «Війна» Олега Воротнікова в міжнародний розшук, повідомлено в акаунті групи в Twitter.

«Лідеру російської арт-групи «Війна» Олегу Воротнікову (Вору Войны) в остаточній редакції висунено обвинувачення у створенні та керівництві бойовою організацією Der Krieg і в незаконному обігу зброї на території Штирії. Він оголошений австрійською поліцією в міжнародний розшук», — йдеться в повідомленні.

На сайті «Інтерполу» у списку розшукуваних людей імені Воротнікова немає.

Хто такий Олег Воротніков?

Арт-група «Війна» була створена у 2005 році Воротниковим і його дружиною Наталією Сокіл. Через два роки до них приєдналися також російські активісти Петро Верзілов і його дружина Надія Толоконнікова, які в майбутньому створили Pussy Riot.

Група «Війна» відома тим, що в 2010 році намалювала навпроти будівлі ФСБ на Ливарному мосту в Петербурзі 65-метровий фалос, а також іншими перформансами. Воротнікова кілька разів звинувачували в хуліганстві. У 2012 році він разом з дружиною виїхав з Росії, побоюючись кримінального переслідування. Російська влада оголошувала Воротнікова в міжнародний розшук. Його припинили в 2017 році.

В Австрію активісти приїхали навесні 2018 року.

У вересні 2018 року в Австрії заарештували дружину Воротнікова Наталю Сокіл. Організацію Der Krieg («Війна») називають «антифашистським рухом», покликаним не допустити «державного відродження фашизму в Австрії».