Al Jazeera: Єгипетська лікарня та чиновники єменського посольства в Каїрі займалися незаконною торгівлею органами

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Єгипетська лікарня та чиновники єменського посольства в Каїрі беруть участь у широкомасштабній схемі з торгівлі органами з 2014 року, до якої залучені сотні пацієнтів і посередників з Ємену та Єгипту. Про це пише Al Jazeera.

Під час інтервʼю та роботи з отриманими документами виданню вдалося дізнатися про чиновників, які видавали фальшиві документи для особистої вигоди, щоб полегшити торгівлю органами.

Схема була орієнтована на громадян Ємену, які живуть за межею бідності й які прямували до Єгипту, щоб продати нирку або частину печінки. За словами свідків, за нирку давали $5 000.

Керівник єменської організації з боротьби з торгівлею людьми Набіль аль-Фадхіл розповів, що його організація перевірила близько тисячі випадків продажу органів, але вони були впевнені, що їх було десятки тисяч.

«З тисяч, у яких ми взяли інтервʼю, 900 осіб продали свої нирки, а потім повернулися до Ємену, оскільки брокери шукали нових жертв», — сказав Аль-Фадхіл.

Кілька лікарень Єгипту звинуватили в незаконній трансплантації органів, і уряд країни вжив відповідні заходи щодо них. Однак за твердженням Аль-Фадхіла, одна лікарня й досі займається незаконної трансплантацією. Також він зазначив, що підозрює причетність єменського посольства в Каїрі до торгівлі органами.

«У Єгипті були порушені закони, і наше посольство повинно було діяти, але там закрили на це очі ... Посольство досі бере участь в торгівлі органами, адже цей бізнес приносить великі гроші», — заявив в інтервʼю Al Jazeera керівник єменської організації з боротьби з торгівлею людьми.

Звісно, що в посольстві відкидали будь-яку причетність до незаконного бізнесу.

У 2014 та 2015 роках спостерігалося зменшення загального числа випадків торгівлі органами, адже тоді уряд Єгипту почав забороняти вʼїзд єменських громадян до країни.

  • Президент Петро Порошенко підписав доопрацьований закон про трансплантацію. Законом передбачено, що сімейний лікар може отримувати згоду на посмертне донорство та матиме право вносити таку інформацію до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.
  • У 2011 році китайський підліток продав одну зі своїх нирок, щоб придбати новий на той момент iPhone. 17-річний Ван Шанкунь сторгувався приблизно на 4 500 австралійських доларів за свою нирку, а гроші витратив на покупку iPad 2 і iPhone 4.