«Політичний удар». Демократи закликали Трампа не відкликати Йованович з України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Високопосадовці Палати представників Конгресу США від Демократичної партії закликали адміністрацію президента Дональда Трампа залишити Марі Йованович послом в Україні, йдеться у їхній заяві.

Лідер демократичної більшості у Палаті представників американського Конгресу Стені Хоєр і голова комітету закордонних справ Еліот Енгел назвали відкликання посла політично мотивованим.

«Обурливе рішення Білого дому відкликати її — політичний удар і черговий крок у кампанії цієї адміністрації проти професійних співробітників Держдепартаменту. Ясно, що це рішення було політично вмотивованим, оскільки союзники президента Трампа приєдналися до іноземних гравців, котрі лобіюють відставку посла», — йдеться в заяві.

На думку представників Демпартії, це рішення завдає шкоди інтересам США і підриває американську дипломатію. «Ми закликаємо адміністрацію негайно скасувати це дивне рішення. У цей перехідний період в Україні як ніколи потрібні талановиті фахівці, як-от посол Йованович», — підкреслено в заяві.

  • 6 травня стало відомо, що посол США в Україні Марі Йованович 20 травня завершує роботу на цій посаді. Вона терміново відбула до Вашингтона для консультацій.
  • В кінці березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що посол США Марі Йованович передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування. Пізніше американське видання The Hill повідомило, що до «списку Йованович» увійшли засновник громадської організації «Центр протидії корупції» та два члени парламенту, які відкрито підтримали її програму антикорупційної реформи. У ЦПК інформацію спростували.
  • За даними джерел theБабеля, Луценко зробив заяву про «список Йованович», щоб спробувати вирішити відразу дві проблеми: налагодити стосунки з американським президентом, грубо виступивши проти ставленика демократів, і заодно послабити позиції або зовсім позбутися недружнього посла. Тепер Трамп, посилаючись у тому числі й на українських чиновників, зможе говорити, що його противники на виборах грали нечесно.