Лідер боснійських сербів Караджич з тюрми в Гаазі зателефонував до Чорногорії. Трибунал ООН розслідує, як це йому вдалося

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Трибунал ООН розслідує телефонний дзвінок екс-президента Республіки Сербської Радована Караджича з тюремної камери в Гаазі на захід, що проводився в Чорногорії, пише «Радіо Свобода».

Прес-секретар трибуналу 7 травня заявив, що дзвінок Караджича був несанкціонованим. «Командир не дав затриманому попередньої згоди на використання засобів зв’язку. Є обґрунтовані підстави вважати, що затриманий, імовірно, скоїв злочин», — заявив речник.

Захід 3 травня, в якому телефоном взяв участь Караджич, організували Сербська національна рада та Сербський інформаційно-культурний центр у Подгориці. Як додає видання, президент Сербської національної ради (Чорногорія) Момчило Вуксанович заявив, що нічого «суперечливого» у такому дзвінку немає.

Хто такий Караджич?

Політик, один із засновників і глава Сербської демократичної партії, яка виступала за створення Великої Сербії. У 1992 році Боснія і Герцеговина у односторонньому порядку проголосила незалежність від Югославії, після чого почалася громадянська війна між сербами, боснійцями та хорватами. Боснійські серби заявили про створення Республіки Сербської — власної держави, яку очолив Караджич.

У 1995 році Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії висунув проти Караджича звинувачення у військових злочинах і геноциді. Караджич пішов у відставку та переховувався. У липні 2008 року його затримали у Белграді.