В Євросоюзі відреагували на скасування результатів виборів мера Стамбула, назвавши рішення політизованим

Автор:
Олена Мельник
Дата:
В Євросоюзі відреагували на скасування результатів виборів мера Стамбула, назвавши рішення політизованим

Burak Kara / Getty Images

Європейський Союз вимагає від Туреччини обґрунтувати рішення Вищої виборчої комісії країни, яка скасувала підсумки виборів мера Стамбула.

Про це йдеться в заяві представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні і європейського комісара з питань розширення і політики добросусідства Йоханнеса Хана.

Вони вважають, що рішення про скасування результатів виборів «прийнято у вкрай політизованому контексті» і «йде врозріз з основною метою демократичного виборчого процесу».

В ЄС наполягають, що вибори в Туреччині необхідно проводити вільно, справедливо і прозоро.

«Важливо, щоб виборчі комісії Стамбула могли виконувати свою роботу незалежним, відкритим і прозорим чином і у відповідності до міжнародних виборчих норм і стандартів, щоб гарантувати повну довіру до виборчого процесу», — йдеться в повідомленні.

В ЄС очікують, що турецька влада запросить міжнародних спостерігачів на повторний раунд виборів.

  • 31 березня пройшли перші з 2014 року муніципальні вибори в Туреччині. На виборах мера Стамбула опозиційний кандидат Екрем Імамоглу на кілька тисяч голосів обійшов кандидата від правлячої партії Біналі Їлдірима.
  • 6 травня Вища виборча комісія Туреччини скасувала підсумки виборів мера Стамбула, а також постановила провести муніципальні вибори в місті повторно. За це висловилися семеро з 11 членів комісії. Четверо членів комісії виступили проти такого рішення.