ГПУ порушила справу про підготовку Росією дітей у «ЛДНР» до бойових дій

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Генеральна прокуратура розпочала кримінальне провадження через сприяння Росії в підготовці дітей до бойових дій на території «ДНР» та «ЛНР».

Про це йдеться на сайті ГПУ.

Підставою для провадження став журналістський матеріал «Правозахисники показали, як в ОРДО мілітаризують дітей», який вийшов на «Українській правді» 5 травня 2019 року.

«Представники незаконного збройного формування терористичної організації «ДНР» за фінансової та організаційної підтримки Російської Федерації через військові табори і псевдопатріотичні клуби готують дітей до бойових дій. Разом з тим дітей виховують у дусі ідеології сепаратизму та «русского мира», — пише ГПУ.

Це суперечить міжнародному праву, зокрема, Женевській конвенції та Римському статуту. Згідно з ними, окупаційна влада не має права змушувати місцеве населення служити в армії, а залучення дітей до 15 років до бойових дій є військовим злочином.

Докази, які вдасться зібрати у справі, планують передати до Міжнародного кримінального суду.

  • Громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргі, який брав участь у війні на Донбасі на боці бойовиків «ЛДНР», засудили до 13 років увʼязнення. Рішення виніс Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.
  • 86% населення самопроголошених «ЛНР» і «ДНР» хочуть отримати російське громадянство, заявили в Росії. За словами представника Міністерства внутрішніх справ Росії з питань міграції Кирила Адзінова, на непідконтрольних Україні територіях проводили опитування.
  • У середу, 24 квітня, президент Росії Володимир Путін підписав указ, який значно спрощує видачу російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу. Через це рішення Україна ініціювала засідання Ради безпеки ООН.