У Держдепі США пояснили, чому відкликали посла США в Україні Йованович

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Державному департаменті Сполучених Штатів Америки підтвердили, що посол США в Україні Марія Йованович завершує свою трирічну каденцію в Києві. Це було заплановане рішення і дата відʼїзду дипломата узгоджується з передачею президентської влади в Україні.

Про це йдеться у відповіді офіційного представника Держдепу на запит власного кореспондента Укрінформу.

«Посол Йованович завершує свій трирічний дипломатичний термін у Києві в 2019 році, як і планувалося. Команда в Посольстві США в Києві, а також у Вашингтоні продовжує тісно співпрацювати з українським урядом та громадянським суспільством для зміцнення нашого партнерства», — зазначили в зовнішньополітичному відомстві США.

Раніше «Дзеркало тижня» з посиланням на американські дипломатичні джерела повідомило, що надзвичайний і повноважний посол США в Україні Марі Йованович 20 травня завершує роботу на цій посаді. За даними видання, Йованович терміново відбула до Вашингтона для консультацій. 11 травня посол повинна повернутися в Україну. До призначення нового глави дипломатичної місії в Україні після 20 травня його обовʼязки буде виконувати тимчасовий повірений, кандидатуру якого, як зазначило видання, поки не визначили.

  • В кінці березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що посол США Марі Йованович передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування. Пізніше американське видання The Hill повідомило, що до «списку Йованович» увійшли засновник громадської організації «Центр протидії корупції» та два члени парламенту, які відкрито підтримали її програму антикорупційної реформи. У ЦПК інформацію спростували та назвали заяви Луценка помилковими.
  • Державний департамент США назвав «відвертою вигадкою» заяву Луценка про отримання списку людей, яких не можна переслідувати в Україні.
  • За даними джерел theБабеля, Луценко зробив заяву про «список Йованович», щоб спробувати вирішити відразу дві проблеми: налагодити взаємини з американським президентом, грубо виступивши проти ставленика демократів, і заразом послабити позиції або зовсім позбутися недружнього посла. Тепер Трамп, посилаючись зокрема й на українських офіційних чиновників, може говорити, що його противники на виборах грали нечесно. Це реакція, заради якої Луценко прийняв удар від Держдепу і Порошенка на себе.