Вночі: США направлять авіаносець до берегів Ірану, у Північній Македонії відбулись вибори президента, а зі Шрі-Ланки вислали понад 600 іноземців

Автор:
Олена Мельник
Дата:

США відправляють авіаносець на Близький Схід як попередження для Ірану

Сполучені Штати Америки відправляють авіаносець USS Abraham Lincoln та бомбардувальники на Близький Схід, щоб надіслати «зрозумілий меседж» Ірану, повідомив радник президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон. За його словами, країна робить це «у відповідь на низку ознак та попереджень, що викликають хвилювання та ведуть до ескалації». Таким чином США хочуть попередити Іран, що будь-яка атака на інтереси країни та її союзників матиме відповідь із «безжальною силою».

У своїй заяві Болтон не уточнює, чому США вирішили посилити свою присутність у регіоні саме зараз. Проте такий крок відбувається на тлі посилення тиску на іранський уряд із боку Вашингтона, який прагне покінчити з тим, що він називає «злоякісною» діяльністю Тегерана в регіоні.

На виборах у Північній Македонії перемагає Пендаровські від провладної партії

У другому турі виборів президента в Північній Македонії, які відбулися 5 травня, перемагає кандидат від владної коаліції Стево Пендаровські. Після підрахунку 97,84% бюлетенів він набирав 51,83% голосів. Його опонент, кандидатка від правоцентристської опозиції Ґордана Сіляновська-Давкова, набрала 44,57% голосів.

Загалом у виборах взяли участь 46,7% виборців.

Після терактів влада вислала зі Шрі-Ланки понад 600 іноземців

Зі Шрі-Ланки вислали вже більше 600 іноземних громадян після серії вибухів на католицький Великдень у країні. З них майже 200 — проповідники та релігійні діячі ісламу. За даними Міністерства внутрішніх справ країни в Коломбо, ці священнослужителі вʼїхали в країну на законних підставах, але термін чинності їхніх віз сплив. Крім того, після серії терактів відповідні органи Шрі-Ланки запровадили обмеження щодо перебування на острові для певних категорій релігійних діячів.

У МВС наголосили, що не мають нічого проти іноземних проповідників. Але останнім часом у країні священнослужителів-іноземців зʼявилося «як грибів після дощу», цитує слова представника відомства AFP. Йдеться саме про представників певних релігійних течій.

У Палестині повідомили про припинення вогню в секторі Гази

Палестинські офіційні особи повідомили, що в понеділок, 6 травня, Єгипет виступив посередником у перемирʼї з Ізраїлем. Країни домовились про припинення вогню в секторі Гази.

«Угода про припинення вогню набуває чинності о 04:30 в понеділок», — повідомили в Палестині. Ізраїльські чиновники цю інформацію не коментують.

Понад 30 людей стали жертвами урагану в Індії

Внаслідок урагану, що обрушився на східні районі Індії ще в пʼятницю, 3 травня, загинули не менше ніж 33 особи, повідомила місцева влада. Швидкість вітру урагану «Фані» досягала 200 км на годину. Він зривав дахи, було порушено енергопостачання та звʼязок у низці районів. Збитки електромереж через стихію перевищили $173 млн.

Представники влади зазначили, що кількість жертв могла бути значно більшою, якби не була проведена попередня евакуація жителів із небезпечних зон після отримання інформації про наближення урагану.