Санкції проти метзаводу в Придністровʼї: молдовські депутати вимагають від премʼєра пояснити лист до Порошенка

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Група депутатів парламенту Молдови вимагає від премʼєр-міністра країни Павла Філіпа пояснити його листа до українського президента Петра Порошенка з проханням знятти санкції з «Молдовського металургійного заводу» — одного з найбільших платників податків у невизнаній «Придністровській Молдовській республіці». Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Який юридичний режим «ММЗ», відповідно до законодавства Молдови, що гарантує вивід заводу з-під санкцій воюючої країни? Якою є політика уряду щодо економічних агентів із сепаратистського регіону, що акумулює астрономічні борги близько $7 млрд в акціонерному товаристві, у якому уряд Молдови є міноритарним акціонером, тобто вирішує не захищати інтереси [держави]?» — йдеться в запиті.

Як пише видання, очільник найбільшої опозиційної партії Молдови Андрей Нестасе заявив, що «хотів би побачити реакцію європейських інституцій на оприлюднені в розслідуванні факти щодо ролі прем’єр-міністра Молдови Філіпа в знятті санкцій щодо «ММЗ».

  • Напередодні журналісти проекту «Схеми» опублікували розслідування, згідно з яким Порошенко допоміг молдовському олігархові Владу Плахотнюку вивести контрольований ним Молдовський металургійний завод з-під українських санкцій.
  • Формальною підставою став лист Філіпа з проханням про «розблокування діяльності цього важливого економічного суб’єкта» в Придністровʼї.