Bloomberg: британський лорд отримав до $5 млн за зняття санкцій з компаній російського олігарха Дерипаски

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Член британської Палати лордів Грегорі Баркер отримав винагороду в розмірі до 4 млн фунтів (понад $5 млн) за зняття санкцій з компаній російського олігарха Олега Дерипаски. Про це пише Bloomberg.

Баркер є незалежним головою ради директорів En+, найбільшого виробника алюмінію та енергетики. Як пише видання, Баркер кілька місяців вів переговори у Вашингтоні, Лондоні та Москві, завдяки яким Мінфін США і Дерипаска уклали угоду, що дозволило вивести його компанії з-під санкцій.

Робота Баркера у російської компанії була обʼєктом пильної уваги у Великій Британії. Її розслідував комісар зі стандартів Палати лордів. Баркера підозрювали в «порушенні Кодексу поведінки в частині особистої честі, парламентських послуг та оплачуваної адвокатури».

  • Олег Дерипаска опинився в списку росіян, проти яких у квітні 2018 року Мінфін США наклав санкції. Під їх дію потрапили і підконтрольні бізнесменові компанії, в тому числі Rusal — єдиний виробник первинного алюмінію в РФ. Санкції передбачають заморожування активів у США, а також заборону для американських громадян укладати угоди з цими компаніями.
  • У грудні минулого року Міністерство фінансів США оголосило Конгресу, що вирішило зняти санкції з компаній Дерипаски En+, UC Rusal і ВАТ «Євросибенерго».
  • Компанія «Русал», яка належить Дерипасці, збирається побудувати алюмінієвий завод у штаті Кентуккі в США.