«Ми перелякалися, що дзвінок Трампа — це пранк». Сценарист «Кварталу 95» дав інтерв’ю для «УП». Головні тези

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Сценарист «Студії «Квартал 95» Юрій Костюк, який входив у креативну групу штабу Володимира Зеленського, дав інтерв’ю «Українській правді». У ньому він розповів, коли Зеленський вирішив йти у президенти та почав вчити українську мову, про ідею провести інавгурацію не в стінах Верховної Ради, а дебати — не у телевізійній студії, а також про першу реакцію на дзвінок президента США Дональда Трампа у ніч після виборів. theБабель наводить п’ять тез з матеріалу.

Коли Зеленський повідомив «95-му кварталу», що йде в президенти

Була розмова, коли ми зібралися тісним колом людей, яким Володимир довіряє, де він сказав, що має такі думки. Ця розмова відбулася у квітні минулого року. Він говорив, що думає про це, і запитував, чи не пора нам піти в політику і спробувати щось зробити для країни. Після цього у нас була така собі «розвідка»: ми зустрічалися з різними політологами, політконсультантами, слухали їхні думки.

99% з них казали, що це все неможливо, що «ваша аудиторія переважно — молодь, яка не приходить на вибори; якщо у вас немає принаймні $50 млн на кампанію — можете про це не думати; це все сітки, структури»... Володимир казав: «Я класичним політиком не стану ніколи в житті». Найголовніша наша історія полягала у збереженні органічності. Найголовніша теза кампанії — як стати президентом і залишитися людиною.

Як формувалась команда

Усі рішення приймає сам Володимир. Люди, які перебувають поряд, можуть допомогти порадами або своїми думками, які він чує, але впливати на прийняття рішень досить складно. Люди, які перебувають поруч, — це брати Шефір, Іван Баканов, Сергій Трофімов, Михайло Валєєв, Ірина Побєдоносцева, Марія Левченко, яка є його асистентом.

Це люди, які були на початку. Вже потім приєднався Діма Разумков. Руслан Стефанчук, до речі, теж був із самого початку – вони з Володимиром знайомі ще з часів КВК. Стефанчук свого часу був автором команди «Три товстуни». Отак потрошки ця компанія формувалася та збиралася, і вона продовжує формуватися зараз.

Андрій Богдан — це товариш Володимира, юрист. З точки зору його участі в кампанії найголовніша цінність Андрія — це те, що він знає, як працює система, знає дуже багато нюансів, яких ми не знаємо.

Про ідею дебатів на стадіоні та вивчення української мови

Ми розуміли, що наші конкуренти будуть їздити на цій платівці, тому ми відразу готувалися до дебатів. Але Володимир казав, що нам потрібно думати про формат, ми точно розуміли, що це не студія. У кінці березня «Квартал» поїхав Україною з концертами. І памʼятаю, був концерт у «Дніпро-арені», ми стояли за лаштунками, спустився Володимир і каже: «Я зрозумів, де варто робити дебати. На стадіоні».

Ще перед першим туром у нас виникла ця історія. Рішення записати відеозапрошення на «Олімпійському» народжувалося вже у цій будівлі [у штабі Зеленського], в обід придумали — вже зранку записали. На 90% думали, що [Петро Порошенко] відмовиться.

Ні психолога, ні вчителя не було. Українську мову Володимир почав вивчати, здається, роки два тому. Він про це говорив Катерині Осадчій. Коли почалася активна фаза кампанії, він займався зі вчителем. Насправді допомагало оточення — ми намагалися говорити з ним якомога більше українською мовою. До дебатів Зеленський готувався зі своїм штабом.

Про інавгурацію та кандидатів у команду президента

Поки що не знаємо [коли відбудеться інавгурація]. А як готуємося — думаємо про «фішечки». Зрозуміло, що є офіційна процедура, яку ми поважаємо. Ми, до речі, думали, чи можна вивести депутатів у інше місце [з Верховної Ради] на інавгурацію, але для цього треба змінювати регламент. Тобто є історичні процедури, які ми повинні поважати і виконувати. А потім ми ще щось придумаємо.

Ми в процесі обговорення, не хочу розкривати всі секрети. Я думаю, що такої інавгурації ще не було. Можу сказати, що буде цікаво.

Щойно команда зайде в Адміністрацію президента, зʼявиться доступ до певної інформації. Ми не можемо назвати голову СБУ чи, наприклад, генпрокурора [до інавгурації], тому що одна справа — назвати цю людину, а інша — призначити. Ми зараз не маємо ресурсів повноцінно перевірити людей так, як це повинно бути: перевірити, чи є в них родичі в Росії, який їхній бекграунд, яка реальна їхня біографія.

Про дзвінок Трампа до Зеленського у ніч виборів

Ми перелякалися, що це пранк. Вони [адміністрація Трампа] якось звʼязувалися через Баканова. Перша реакція… Ну уяви, кажуть: «Телефонує Трамп, хоче поспілкуватися». Ми такі: «Класно». Така чисто людська реакція. «Але це точно Трамп? Точно він?» Слава Богу, що все нормально.