Суд відмовив в апеляції олімпійській чемпіонці Кастер Семені. Вона скаржилася на правила, які змушують її знижувати рівень тестостерону

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Спортивний арбітражний суд (CAS) у середу, 1 травня, відхилив апеляцію олімпійської чемпіонки з ПАР Кастер Семені до Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF). Спортсменка протестувала проти нових правил допуску до змагань атлеток з підвищеним рівнем тестостерону, повідомляє Deutsche Welle.

Раніше IAAF запровадила обмеження для допуску бігунів на окремі дистанції, згідно з якими вміст тестостерону в крові не може перевищувати 5 наномолів на літр. Атлеткам з підвищеними тестостероном пропонується приймати препарати, що знижують його рівень медичним шляхом.

Через це Кастер Семені довелося знизити свій рівень тестостерону, після чого її спортивні результати значно погіршилися. У своїй скарзі до CAS на введення цього правила вона назвала його спробою «контролювати жіночу стать».

Хто така Кастер Семеня?

Південноафриканська легкоатлетка, що спеціалізується на дистанціях 800 і 1 500 метрів. Дворазова олімпійська чемпіонка (2012 та 2016 років), дворазова чемпіонка світу на дистанції 800 метрів. Особливість її організму полягає в природно високому рівні чоловічих гормонів. IAAF вимагає медикаментозної корекції цього стану спортсменки, проте в 2015 році суд визнав цю вимогу незаконною.

  • У середині лютого Семеня подала в CAS на IAAF за введення нових правил, які зобовʼязують спортсменок з високим тестостероном приймати ліки, призначені для зниження рівня цього гормону.