Політ корабля Dragon знову перенесли через поломку на Міжнародній космічній станції

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Політ корабля Dragon знову перенесли через поломку на Міжнародній космічній станції

NASA / Twitter

Дату запуску космічного корабля Dragon компанії SpaceX, який мав доставити майже три тонни вантажу на Міжнародну космічну станцію, знову перенесли. Цього разу він залишиться на Землі щонайменше до ранку пʼятниці, 3 травня, щоб диспетчери NASA мали більше часу для усунення проблеми з електричним розподільним пристроєм на МКС. Про це пише Boxcollider.

Кілька джерел повідомили, що запуск комерційних поставок, раніше запланований на 1 травня, буде перенесено принаймні на два дні та відбудеться не раніше пʼятниці о 03:11 за північноамериканським східним часом (о 10:11 за Києвом).

За цей час диспетчери польоту NASA в Космічному центрі Джонсона в Хʼюстоні (штат Техас) мають усунути проблеми з розподільною коробкою в системі електропостачання космічної станції. Інженери виявили проблему вранці в понеділок, 29 квітня. Наземні групи можуть замінити компонент пізніше цього тижня, перед запуском вантажного корабля SpaceX.

Ймовірно, поломка виникла в одному з кількох пристроїв, які передають енергію від сонячних батарей космічної станції до електричних каналів дослідного посту. Блок розподіляє енергію по двох з восьми електричних каналів на станції, включно з джерелом живлення для роботизованої руки космічної станції, яку астронавти станції використовуватимуть для захоплення вантажного корабля Dragon при його наближенні до МКС.

  • Корабель Dragon і ракета-носій Falcon 9 були готові до більш раннього запуску — 25 квітня, але дату старту вже кілька разів переносили.
  • Американське аерокосмічне агентство (NASA) відправляє на Міжнародну космічну станцію «роботів-астробджіл» (Astrobees), які допомагатимуть космонавтам з рутинною роботою.