The Wall Street Journal: Смертник, який влаштував теракти на Шрі-Ланці, тренувався в Сирії у складі «Ісламської держави»

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Принаймні один із нападників-смертників, які влаштували теракти на Шрі-Ланці в день католицького Великодня — 21 квітня, проходив тренування у складі «Ісламської держави» в Сирії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на джерела, близькі до розслідування.

У понеділок, 29 квітня, лідер «Ісламської держави» Абу Бакр аль-Багдаді вперше за останні пʼять років записав відеозвернення. У ньому, зокрема, йдеться про звʼязок терористів-смертників, які влаштували вибухи на Шрі-Ланці, з його терористичною організацією.

Оригінальність відео поки не підтверджена.

  • У день католицького Великодня, 21 квітня, на Шрі-Ланці прогриміли вісім вибухів. Шість вибухів сталися в столиці Коломбо, у трьох церквах і в трьох готелях, ще два — у передмістях столиці. Усі атаки були спрямовані проти християн та іноземців. Серед загиблих українців немає.
  • 22 квітня в Коломбо пролунав девʼятий вибух. Він стався, коли поліція знешкоджувала бомбу біля церкви. Трохи раніше поліція повідомила, що на центральній автобусній станції Коломбо виявлено 87 вибухових пристроїв.
  • Відповідальність за вісім вибухів на Шрі-Ланці, внаслідок яких загинули понад 300 осіб і понад 500 людей отримали поранення, взяла на себе «Ісламська держава» (ІД). Про це повідомляє SITE Intelligence Group, яка займається моніторингом активності бойовиків в інтернеті, з посиланням на заяву терористів.