Вночі: на Рівненській АЕС сталася пожежа, тисячі чехів вийшли на акції протесту, а в США подав у відставку куратор розслідування у справі Росії

Автор:
Олена Мельник
Дата:

На Рівненській АЕС горів трансформатор

На території Рівненської атомної електростанції, що розташована у місті Вараш, 29 квітня о 21:04 загорівся трансформатор. В результаті відключився від мережі енергоблок №3 РАЕС (ВВЕР-1000). Рятувальники Державної служби з надзвичайних ситуацій загасили пожежу приблизно через годину — о 22:05. «Радіаційний фон у межах норми, жертв та постраждалих немає», — зазначають у ДСНС. До гасіння пожежі залучали 36 осіб та 10 одиниць техніки. Причини НП з’ясовують.

Заступник генерального прокурора США подав у відставку

У США заступник генерального прокурора Род Розенстайн, який призначав спецпрокурора Роберта Мюллера для розслідування втручання Росії в президентські вибори 2016 року, подав у відставку .У понеділок, 29 квітня, він вирушив у Білий дім й особисто доставив лист президенту Дональду Трампу. «Ми зберігаємо віру, ми дотримуємося правил і завжди ставимо Америку на перше місце», — написав він у зверненні про відставку. Його повноваження на посаді завершаться 11 травня.

У січні 2018 року CNN повідомляв, що Трамп висловлювався про Розенштейна та час від часу говорив, що хоче його звільнити. За даними одного з джерел, президент США хотів «позбутися» його, але радники сказали Трампу, що це погана ідея.

Тисячі чехів вийшли на акції протесту

У Празі та інших містах Чехії тисячі активістів 29 квітня вийшли на вулиці з протестом проти премʼєр-міністра країни Андрея Бабіша і в підтримку незалежної системи правосуддя. Приводом для демонстрацій стала запланована на 30 квітня зміна міністра юстиції Чехії, що проводиться на тлі розслідування прокуратури щодо очільника чеського уряду Бабіша. Політика звинувачують у шахрайстві при розподілі субсидій ЄС. Йдеться про суму в 1,6 млн євро, виділених ЄС на будівництво рекреаційного комплексу «Гніздо лелеки» біля Праги та отриманих в результаті компаніями, які, за інформацією німецької газети Die Zeit, є частиною «імперії фірм» Бабіша.

У Росії повідомили, що в Білорусь почала надходити якісна нафта

Міненерго Російської Федерації заявило, що якісна нафта, що відповідає вимогам регламенту, почала надходити на кордон Білорусі о 17:00 29 квітня. На нафтопереробний завод у Мозир сировина надійде 2 або 3 травня. З 19 квітня в російській нафті було зафіксовано підвищений вміст хлоридів. Така нафта небезпечна тим, що може вивести з ладу обладнання нафтопереробних заводів. Через різке погіршення якості нафти Польща і Україна відмовилися приймати її і призупинили транзит через свою територію. Білорусь тимчасово припинила експорт нафтопродуктів, зокрема бензину.