У команді Зеленського представили «військову доктрину». У пріоритеті засоби розвідки, ППО, звʼязку та РЕБ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Команда новообраного президента Володимира Зеленського представила нову «військову доктрину» України. Про це повідомляє видання «Новое Время», якому радник Зеленського з питань безпеки та оборони Іван Апаршин передав відповідні документи.

Команда обіцяє створити обʼєднане керівництво силами оборони відповідно до стандартів НАТО. Планується прискорити переведення системи органів військового управління на J-, G-, S- структури. Також запропоновано розділити посади голови Генерального штабу та Головнокомандувача Збройних сил України.

За Генштабом закріплять обовʼязки планування та постановки бойових завдань для ЗСУ, командування видів військ будуть відповідати за формування та підготовку сил, а обʼєднаний оперативний штаб буде відповідати за застосування військ.

Армію обіцяють зробити добровільною та професійною. Її посилять за рахунок резерву постійної готовності і системи територіальної оборони. До керівництва обіцяють залучити бойових офіцерів і командирів. Органам управління тактичного та оперативного рівня обіцяють дати більше свободи для виконання бойових завдань.

Планується створення нової системи управління армійськими ресурсами (фінансовими і матеріальними), базованої на нормативній потребі військ. Військове майно, яке не використовується за призначенням, мають намір віддати місцевим органам влади або уповноваженим керувати держмайном. Також у команді Зеленського обіцяють відкриту фінансову систему та переведення оборонних закупівель на електронні майданчики.

Фінансові ресурси мають намір розподілити так: 50% на утримання ЗСУ, 30% — на переозброєння, 20% — на підготовку військ. Контрактникам обіцяють високу зарплату, пріоритетні права на вступ до навчальних закладів, безкоштовну освіту, медстрахування та забезпечення житлом.

Військам обіцяють високотехнологічну зброю. У пріоритеті засоби розвідки, протиповітряної оборони (ППО), звʼязку та радіоелектронної боротьби (РЕБ). «Укроборонпром» хочуть позбавити функцій формування військово-технічної політики. За це буде відповідати новий центральний орган виконавчої влади.