«Росія перетнула червону лінію». Порошенко записав відеозвернення після заяви Путіна щодо видачі паспортів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Президент Петро Порошенко опублікував відеозвернення у звʼязку із заявою президента Росії Володимира Путіна про спрощення видачі російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу. Відповідне відео зʼявилося у Facebook.

Порошенко заявив, що це чергове безпрецедентне втручання Росії у внутрішні справи незалежної держави. І назвав це брутальним порушенням суверенітету і територіальної цілісності та незалежності Україні.

«Кремль свідомо та цинічно порушує міжнародне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство громадян окупованих територій. РФ знову перетнула червоні лінії та відверто і нахабно торпедує мирний процес на Донбасі», — йдеться в заяві президента.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко також відреагувала на заяву Путіна. Вона зазначила, що потрібна негайна жорстка реакція світу та посилення санкцій проти РФ, адже це небезпечне рішення, бо воно свідчить про те, що президент РФ не вважає окуповані території частиною суверенної України і робить все для того, аби заморозити конфлікт на Донбасі. Відповідне звернення Геращенко опублікувала у Facebook.

«Рішення Путіна про видачу російських паспортів громадянам, які проживають на окупованих територіях, — це грубе порушення Мінських угод, згідно з якими ОРДЛО — це Україна. Це спроба повзучої легітимізації псевдореспублік з боку Кремля, продовження російського сценарію створення замороженого конфлікту на Донбасі», — йдеться в дописі першого віце-спікера ВР.

Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш написав у Twitter, що такі дії з боку країни-агресора підтверджують, що Росія є стороною конфлікту з Україною. І ці дії направлені на ескалацію конфлікту.

Відреагувала на заяву Путіна й депутат Європейського парламенту Ребекка Гармс. Рішення президента РФ про спрощений порядок приймання до російського громадянства жителів окремих районів Донецької та Луганської областей України вона назвала продовженням прихованої анексії.

«Прихована анексія триває. Замість того, щоб вести справи як зазвичай, як Nord Stream 2, Німеччина має очолити нову ініціативу, щоб зупинити окупацію Путіна та війну в Україні», — написала Гармс у Twitter.

Зі свого боку міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав громадян на окупованих Росією територіях не приймати російські паспорти. Про це він написав у Twitter.