Bloomberg: Путін планує створити обʼєднану з Білоруссю державу, щоб залишитися президентом після 2024 року

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Bloomberg: Путін планує створити обʼєднану з Білоруссю державу, щоб залишитися президентом після 2024 року

Пресслужба президента російської федерації

Президент Росії Володимир Путін стурбований тим, що Білорусь може вийти з-під впливу Москви. Про це йдеться в статті видання Bloomberg з посиланням на джерела, близькі до Кремля.

Останнім часом Росія посилює тиск на президента Білорусі Олександра Лукашенка. Москва намагається натиснути на білоруського лідера, щоб той «продемонстрував свою лояльність, погодившись на ширшу інтеграцію в обмін на повернення матеріальної допомоги». Через це Білорусь стурбована, адже вбачає в діях Кремля намір поглинути країну та збільшити свій вплив.

«Перебуваючи в істотній залежності від поставок російської нафти і газу, Лукашенко відчуває на собі тиск через нові податкові правила Москви, які будуть коштувати країні $ 11 млрд вже до 2024 року через збільшення вартості сировини», — йдеться в статті.

Джерела видання зазначають, що занепокоєння Мінська, імовірно, небезпідставні. Наближені до Кремля люди стверджують, що Путін може мати плани, за якими він очолить обʼєднану державу, щоб обійти конституційну заборону і залишитися президентом після 2024 року.

І хоча не було жодних розмов про можливе обʼєднання двох країн, Путін все більше виявляє нетерпіння щодо Лукашенка і стурбований тим, що Мінськ може «спробувати вислизнути з орбіти Москви».