«Надходять з Росії та окупованих територій». Нацполіція отримує безліч повідомлень про замінування обʼєктів в Україні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У день проведення другого туру виборів президента в управління Нацполіції Одеси, Харкова та Львова надходить безліч повідомлень про мінування різних обʼєктів. Всі мінування виявляються помилковими, а в Міністерстві внутрішніх справ зазначають, що дзвінки надходять з анонімних номерів з території Росії та окупованих регіонів Луганської та Донецької областей.

У харківську поліцію надійшло 10 повідомлень про мінування. Перевірки обʼєктів ще тривають, але сім уже не підтвердилися. Зловмисники повідомили про мінування двох торгових центрів, у тому числі «Аве Плаз» на вулиці Сумській, шести готелів, одного кінотеатру та аеропорту.

Правоохоронці загалом евакуювали на час перевірки майже 2 тисячі осіб.

В Одесі в поліцію надійшло повідомлення про вибуховий пристрій біля входу в оперний театр. Вибухівку також не виявили.

У Львові двічі «мінували» аеропорт, два торгових центри та вокзал. Після перевірки поліція почала пошуки анонімів.

У Донецькій області в місті Волноваха «замінували» школу, у якій розташована виборча дільниця. «З приміщення школи були евакуйовані члени виборчої дільниці і жителі, які прийшли проголосувати. Квадрат був оточений, щоб убезпечити перехожих», — повідомляли в поліції.

За всіма епізодами розпочато кримінальні провадження.

Столичні правоохоронці зараз шукають вибухівку в MacDonaldʼs на вулиці Хрещатик, у Києво-Печерській лаврі, в Андріївській церкві, Покровській та Іллінській церквах, а також у храмі Успіння Богородиці Пирогощої. У прес-службі поліції Києва theБабелю повідомили, що заміновано мережу торгових маркетів, проте її назву не вказали.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, мова йде про супермаркети мережі «Ашан». Магазини цієї мережі також перевіряють у Дніпрі. Проводиться евакуація.

«Є один акцент, властивий сьогоденню. Спостерігається активність з боку Російської Федерації та її сателітів на окупованих територіях щодо «мінування» обʼєктів на території, підконтрольній Україні: обʼєктів соціальної інфраструктури та обʼєктів, на яких є масове скупчення громадян. Це аеропорти, торгові центри», — заявив на брифінгу радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

За його словами, у МВС були готові до масового «мінування». «Наші вибухотехніки зараз працюють, перевіряючи кожну таку ситуацію», — підкреслив Варченко.