Росія заборонила експорт нафти та ввезення окремих товарів. Що у списку?

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Уряд Росії розширив санкції проти України, забороняючи експорт нафти та нафтопродуктів у країну. Про це заявив премʼєр-міністр РФ Дмитро Медведєв, повідомляють «Медуза» та інші російські ЗМІ.

«Встановлюється заборона на експорт в Україну російської нафти та нафтопродуктів. Ми змушені захищати свої інтереси і вжити відповідні заходи», — заявив він на засіданні Кабінету міністрів, говорячи про запроваджені Україною обмеження проти Росії.

За словами Медведєва, Росія також розширює заборону на ввезення в Росію окремих видів товарів з України. Цей захід торкнеться української продукції машинобудування, легкої промисловості, металообробки, вартість якої за минулий рік склала майже $250 млн.

Деякі російські товари з 1 червня можна буде вивозити в Україну тільки після спеціального дозволу.

«У цю категорію включена продукція ПЕК [Паливно-енергетичного комплексу], зокрема вугілля, нафта і нафтопродукти», — сказав премʼєр-міністр Росії.

Що у списку?

У санкційний список увійшли різні види паперу та картону, ящики, коробки, мішки, пакети й інша пакувальна тара, костюми, жакети, сукні, спідниці, майки, шкарпетки та інший одяг, взуття з підошвою з гуми, пластмаси, натуральної шкіри, дріт, канати, сталевий емальований посуд, бульдозери, навантажувачі тощо.

Повний перелік опублікований на сайті російського уряду.

  • 10 квітня Кабінет міністрів доповнив список російських товарів, які заборонено ввозити в Україну з 2016 року .
  • Постанови про мита й ембарго на російські товари Кабмін продовжує щороку. У перелік російських товарів, які потрапили під українські обмеження, входять мʼясо, риба, крупи, зерно, хлібобулочні вироби, молочні продукти, кава, чай, горілка, пиво, сигарети, кондитерські вироби, корми, низка хімікатів (зокрема й деякі мінеральні добрива), залізничне обладнання та інші.