Грицак: СБУ затримала диверсійну групу, яка причетна до підриву авто працівника Міноборони Шаповала

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Служба безпеки затримала диверсійно-розвідувальну групу з Росії, яка причетна до підриву автомобіля співробітника Міністерства оборони Максима Шаповала в 2017 році та до вибуху авта українського розвідника 4 квітня цього року.

Про це на брифінгу в Києві сказав голова СБУ Василь Грицак, повідомляє прес-служба СБУ.

«СБУ припинила діяльність диверсійно-розвідувальної терористичної групи РФ у складі семи осіб. Вони затримані й заарештовані», — сказав він.

Організатором замахів СБУ вважає російського офіцера Олексія Комарічєва. Другий затриманий російський військовий — Тимур Дзортов. За словами Грицака, для прикриття вони отримали паспорти Киргизстану.

За даними СБУ, вибухівку під автомобіль Максима Шаповала підклав чоловік на імʼя Олег Шутов. Це українець, який співпрацював із Комарічєвим та Дзортовим.

«Шутов Олег Миколайович, 9 березня 1966 року народження, мешканець міста Донецька. Саме ця особа 26 червня 2017 року заклала вибуховий пристрій під автомобіль українського генерала розвідки Максима Шаповала», — сказав він.

Для цього Шутов нібито орендував квартиру в тому самому будинку, де жив Шаповал, та паркомісце поруч із його машиною. Після здійснення теракту він поїхав на Донбас. Там він брав участь у так званому центрі спецоперацій «МГБ ДНР», додав Грицак.

Замовником замахів СБУ вважає генерал-лейтенанта ФСБ РФ Дмитра Мінаєва.

  • Максим Шаповал — український розвідник, начальник спеціального резерву Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Загинув 27 червня 2017 року — він був за кермом автомобіля Mercedes-Benz, який підірвали.
  • У Києві на вулиці Вільямса, у ніч на 4 квітня, підірвали автомобіль Chevrolet Evanda. У Генпрокуратурі назвали підрив терористичною атакою на працівника однієї з українських спецслужб.