«Немає юрисдикції». Росія відреагувала на позов України в Міжнародний трибунал для звільнення захоплених моряків

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міжнародний трибунал не має юрисдикції для розгляду справи про захоплення українських моряків у Керченській протоці, заявили у Міністерстві закордонних справ Росії.

«У звʼязку з ініційованим Україною на підставі Конвенції 1982 року процесом з тимчасовими заходами російська сторона виходить з того, що Міжнародний трибунал з морського права не володіє юрисдикцією для розгляду «керченського інциденту», — йдеться в повідомленні.

Там додали, що причиною цього є застереження про незастосовність передбачених Морською конвенцією 1982 року процедур до окремих категорій спорів, які Україна і Росія зробили при підписанні двосторонніх документів.

У МЗС РФ також зазначили, що не бачать у вимогах України термінової необхідності, що є обовʼязковою умовою їхнього застосування. «Той факт, що Україна протягом майже пʼяти місяців не поспішала зі зверненням до трибуналу, також свідчить про відсутність терміновості», — зазначили в повідомленні.

Міністерство наполягає, що міжнародний судовий розгляд «не повинен перешкоджати розслідуванню в Росії», і його результати не повинні визначатися рішенням міжнародного суду.

  • У вівторок президент Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ звернутися до Міжнародного трибуналу з морського права за запитом для прийняття примусових заходів до російської сторони для звільнення українських моряків.