SpaceX втратила прискорювач ракети Falcon Heavy. Він затонув у океані після успішної посадки

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
SpaceX втратила прискорювач ракети Falcon Heavy. Він затонув у океані після успішної посадки

Twitter / SpaceX

Компанія SpaceX втратила в морі прискорювач надважкої ракети-носія Falcon Heavy після успішної посадки, що відбулася 11 квітня.

Про це повідомляє The Verge з посиланням на представника компанії.

«На вихідних через складні умови в морі рятувальна команда SpaceX не змогла забезпечити повернення центрального ступеня, а саме прискорювача, до порту Канаверал», — цитує видання відповідь SpaceX.

Ступінь втратили під час зворотного транспортування з платформи в Атлантичному океані, на яку він приземлився, до узбережжя. Причиною став шторм, у який потрапило судно, що перевозило перший ступінь. Через сильні хвилі розгінний блок нахилився і впав у воду. У SpaceX заявили, що намагалися врятувати ступінь, але згодом вирішили, що безпека команди важливіша.

  • Ракета, створена на базі носія Falcon 9, складається з трьох частин: до центрального сегменту з боків кріпляться два прискорювачі. Передбачається, що Falcon Heavy здатна виводити в космос вантажі масою до 64 тонн.
  • 11 квітня Space X вперше вдалося повернути й успішно посадити усі три ступені ракети — два з них приземлилися на стартові майданчики на мисі Канаверал (США), а центральний повернувся на безпілотний корабель в Атлантичному океані.
  • Перший випробувальний пуск Falcon Heavy здійснили 6 лютого 2018 року. Як навантаження тоді використовувався особистий електромобіль засновника SpaceX Ілона Маска — Tesla Roadster, який вирушив у політ у напрямку Марса.