Луценко: Вихід на свободу Савченко та Рубана не означає зняття обвинувачень

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Вихід з-під варти обвинувачених у спробі державного перевороту Надії Савченко та Володимира Рубана не означає їхнього виправдання. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні зовсім не означає зняття обвинувачення. ГПУ наполягає на достатності доказів проти Савченко і Рубана в скоєнні злочинів», — написав він у Facebook.

Він пояснив, що причиною непродовження арешту обвинуваченим стала мала кількість суддів у судах і небажання деяких з них «виконувати свою роботу». Луценко вважає, що до цього призвели також «безкінечні зміни адвокатів» та постійні відводи суддів під час розгляду справи.

Як зазначила речниця Луценка Лариса Сарган, ввечері 15 квітня суд не мав змоги продовжити арешт обвинуваченим. Причиною вона назвала дії адвоката Рубана Олексія Шевчука, який о 23:10 — за 50 хвилин до завершення терміну тримання під вартою — заявив про відвід секретаря засідання. Сарган назвала клопотання «надуманим».

Після цього, за словами Сарган, адвокат самовільно залишив приміщення суду.

«У зв’язку з відсутністю захисника обвинуваченого Рубана В. В. адвоката Шевчука О. А. суд прийняв рішення про відкладення судового розгляду, визначивши наступною датою судового засідання 07.05.2019», — написала вона у Facebook.

  • 16 квітня нардепа Надію Савченко та очільника організації «Офіцерський корпус» Володимира Рубана звільнили з-під варти. Таке рішення ухвалив Броварський міськрайонний суд. Суд не продовжив їхній арешт, а термін попереднього сплив.
  • Савченко разом із Рубаном звинувачують у підготовці захоплення державної влади, а також у посяганні на життя державного діяча, підготовці теракту, сприянні терористичній організації та незаконному поводженні зі зброєю.
  • Савченко затримали 22 березня 2018 року у Верховній Раді після того, як парламент зняв з неї недоторканність. Рубана затримали 8 березня 2018 року під час перетину лінії розмежування на Донбасі в контрольному пункті в’їзду та виїзду «Майорськ».